niedziela, 13 stycznia 2019

Skrzacia Kuchnia | #2

Domowe Ciasteczka Miętowe Pani Weasley



Składniki:
  • 120 g miękkiego masła,
  • 170 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 230 g mąki,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • pęczek listów mięty (co najmniej 1/2 listków z doniczkowej mięty),
  • 1 łyżka zielonego barwnika spożywczego,
  • 1 – 1,5 łyżki ekstraktu miętowego,
  • 100 g mlecznej czekolady (lub miętowej, jeśli chcecie wzmocnić smak),
  • szczypta soli.

Wykonanie:
  1. Czekoladę posiekaj na kawałki (wielkość około 5 mm).
  2. Masło i cukier ubij mikserem na gładką, jasną masę.
  3. Dodaj do maślanej bazy jajko i ekstrakt, całość zmiksuj do połączenia składników.
  4. Czas na barwnik – dodawaj go stopniowo do masy, sprawdzając jej kolor.
  5. Następnie przesiej do masy mąkę, sodę, sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Na sam koniec wrzuć posiekaną czekoladę i porwane na kawałki listki mięty, rozprowadź je równomiernie, aby w każdym ciastku można było wyczuć oba składniki.
  7. Formuj z masy kulki, które następnie nieco spłaszczaj – odmierzaj ilość masy łyżką, wtedy ciastka będą miały ten sam rozmiar. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów.
  8. Piecz ciastka w 180 stopniach bez termoobiegu przez jakieś 18-22 minuty. Ważne jest, aby kontrolować wygląd ciastek w trakcie pieczenia. Gdy tylko spód będzie lekko zarumieniony, należy je wyciągnąć z piekarnika. Ciasteczka miętowe ostudź na kratce.
Alton Morris

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz