Domowe Ciasteczka Miętowe Pani Weasley
Składniki:
- 120 g miękkiego masła,
- 170 g cukru,
- 1 jajko,
- 230 g mąki,
- 1/4 łyżeczki sody,
- pęczek listów mięty (co najmniej 1/2 listków z doniczkowej mięty),
- 1 łyżka zielonego barwnika spożywczego,
- 1 – 1,5 łyżki ekstraktu miętowego,
- 100 g mlecznej czekolady (lub miętowej, jeśli chcecie wzmocnić smak),
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Czekoladę posiekaj na kawałki (wielkość około 5 mm).
- Masło i cukier ubij mikserem na gładką, jasną masę.
- Dodaj do maślanej bazy jajko i ekstrakt, całość zmiksuj do połączenia składników.
- Czas na barwnik – dodawaj go stopniowo do masy, sprawdzając jej kolor.
- Następnie przesiej do masy mąkę, sodę, sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Na sam koniec wrzuć posiekaną czekoladę i porwane na kawałki listki mięty, rozprowadź je równomiernie, aby w każdym ciastku można było wyczuć oba składniki.
- Formuj z masy kulki, które następnie nieco spłaszczaj – odmierzaj ilość masy łyżką, wtedy ciastka będą miały ten sam rozmiar. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów.
- Piecz ciastka w 180 stopniach bez termoobiegu przez jakieś 18-22 minuty. Ważne jest, aby kontrolować wygląd ciastek w trakcie pieczenia. Gdy tylko spód będzie lekko zarumieniony, należy je wyciągnąć z piekarnika. Ciasteczka miętowe ostudź na kratce.
Alton Morris
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz