wtorek, 22 stycznia 2019

Skrzacia Kuchnia | #3

Pixie Puffs



Składniki:
  • 60 g masła,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 60 g białego cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu do ciasta + 1 oddzielnie do posypania,
  • 1 łyżka zimnego mleka,
  • 1 łyżka białego cukru + 1 łyżka ciemnego cukru do posypania.

Wykonanie:
  1.  Wszystkie składniki oprócz mleka wrzuć do robota kuchennego z ostrzami
    (food procesor/malakser/mixer) i miksuj przez chwilę – do momentu aż powstanie kruszonka. Można też zrobić to ręcznie siekając najpierw masło z mąką, a następnie z resztą składników.
  2. Kiedy kruszonka będzie gotowa, wlej mleko, zagnieć ręcznie ciasto i uformuj z niego kulę.
  3.  Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolicy. Powinno być bardzo cienkie (około 1mm). Pokrój je na prostokąty lub kwadraty (np. 1,5 x 2 cm) i delikatnie przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca czy wykałaczki ponakłuwaj każdy kwadracik i posyp go cukrem zmieszanym z łyżeczką cynamonu.
  4. Piecz płatki przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
    Ostudź na kratce. Podawaj z mlekiem lub zjedz od razu!
Alton Morris

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz