Pixie Puffs
Składniki:
- 60 g masła,
- 110 g mąki pszennej,
- 60 g białego cukru,
- 3 łyżeczki cynamonu do ciasta + 1 oddzielnie do posypania,
- 1 łyżka zimnego mleka,
- 1 łyżka białego cukru + 1 łyżka ciemnego cukru do posypania.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki oprócz mleka wrzuć do robota kuchennego z ostrzami
(food procesor/malakser/mixer) i miksuj przez chwilę – do momentu aż powstanie kruszonka. Można też zrobić to ręcznie siekając najpierw masło z mąką, a następnie z resztą składników. - Kiedy kruszonka będzie gotowa, wlej mleko, zagnieć ręcznie ciasto i uformuj z niego kulę.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolicy. Powinno być bardzo cienkie (około 1mm). Pokrój je na prostokąty lub kwadraty (np. 1,5 x 2 cm) i delikatnie przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca czy wykałaczki ponakłuwaj każdy kwadracik i posyp go cukrem zmieszanym z łyżeczką cynamonu.
- Piecz płatki przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Ostudź na kratce. Podawaj z mlekiem lub zjedz od razu!
Alton Morris
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz