Skrzacia Kuchnia to nowy kącik kulinarny, w którym cały czas będą się pojawiały nowe pyszne przepisy. Czasem będą to receptury od skrzatów, czasem od Molly Weasley, a może uda się nawet znaleźć coś samej Helgi Hufflepuff! W tym tygodniu specjalnie dla Was: Czarodziejskie Tiary!
Czarodziejskie Tiary
Składniki:
- 10 wafli – rożków,
- 150 g posypki cukrowej w postaci pałeczek czy kuleczek,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 4-5 łyżeczek cukru pudru,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 10 okrągłych biszkoptów,
- 400-500 g Fasolek wszystkich smaków Bertiego Botta (do podania, niekoniecznie).
Wykonanie:
- Czekoladę połam na drobne kawałki, a następnie roztop ją w kąpieli wodnej. Dolej łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Odstaw glazurę na 10 minut do ostygnięcia.
- Gdy czekolada lekko zgęstnieje, obtocz w niej każdy rożek i obsyp kolorową posypką. Polecam przytrzymywać rożek wkładając do środka palce i łyżką przenosić czekoladę od szerszej części wafelka ku końcowi, ściągając przy tym nadmiar czekolady. Posypkę lepiej przesypać na talerz lub do miski, w ten sposób nadmiar ziarenek będzie spadał wprost do naczynia. Tak udekorowane rożki wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby czekolada całkowicie stężała.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dozuj serek partiami – po łyżce, aby uniknąć grudek. Jeśli zostało Ci trochę cukrowej posypki, możesz dodać ją do kremu razem z aromatem waniliowym i całość dokładnie wymieszać.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go do każdego rożka. Na koniec zamocuj biszkopty tak, aby stanowiły stabilną podstawę Czarodziejskich Tiar. Deser przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz – umieść rożki na dużej tacy w otoczeniu kolorowych fasolek.
Alton Morris
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz