sobota, 5 stycznia 2019

Skrzacia Kuchnia | #1

Skrzacia Kuchnia to nowy kącik kulinarny, w którym cały czas będą się pojawiały nowe pyszne przepisy. Czasem będą to receptury od skrzatów, czasem od Molly Weasley, a może uda się nawet znaleźć coś samej Helgi Hufflepuff! W tym tygodniu specjalnie dla Was: Czarodziejskie Tiary!
Czarodziejskie Tiary



Składniki:
  • 10 wafli – rożków,
  • 150 g posypki cukrowej w postaci pałeczek czy kuleczek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 10 okrągłych biszkoptów,
  • 400-500 g Fasolek wszystkich smaków Bertiego Botta (do podania, niekoniecznie).

Wykonanie:
  1. Czekoladę połam na drobne kawałki, a następnie roztop ją w kąpieli wodnej. Dolej łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Odstaw glazurę na 10 minut do ostygnięcia.
  2. Gdy czekolada lekko zgęstnieje, obtocz w niej każdy rożek i obsyp kolorową posypką. Polecam przytrzymywać rożek wkładając do środka palce i łyżką przenosić czekoladę od szerszej części wafelka ku końcowi, ściągając przy tym nadmiar czekolady. Posypkę lepiej przesypać na talerz lub do miski, w ten sposób nadmiar ziarenek będzie spadał wprost do naczynia. Tak udekorowane rożki wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby czekolada całkowicie stężała.
  3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dozuj serek partiami – po łyżce, aby uniknąć grudek. Jeśli zostało Ci trochę cukrowej posypki, możesz dodać ją do kremu razem z aromatem waniliowym i całość dokładnie wymieszać.
  4. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go do każdego rożka. Na koniec zamocuj biszkopty tak, aby stanowiły stabilną podstawę Czarodziejskich Tiar. Deser przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz – umieść rożki na dużej tacy w otoczeniu kolorowych fasolek.
Alton Morris

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz